Breaking News

cel mai lung râu

Tainele naturii din zona Mării Egee

V-ați gândit vreodată la peisajele unice pe care le puteți vedea pe parcursul unui sejur în Creta? La urma urmei este vorba despre a cincea cea mai întinsă insulă din zona Mediteranei, și între primele nouzeci de pe întreg mapamondul!
Citind toate acestea abia dacă mai pare surpinzător faptul că vorbim despre insula cu cea mai mare suprafață, dar și populație din întreaga Grecie. Așadar, ce alte povești mirifice ascunde această insulă din Marea Egee?

Adevărul este că insula Creta este un adevărat monument al naturii, fiind traversată de ceea ce este practic cel mai lung râu din Grecia. Este vorba de râul Haliacmon, cunoscut și sub numele de Aliakmonas ce se întinde pe aproape 300 de kilometri. Izvorul acestui râu se află în Munții Pindului din nordul Greciei și curge spre sud traversând regiunea Macedonia de Vest, Tesalia și Grecia, vărsându-se în final în Marea Egee.

Însă Haliacmon nu este numai cel mai lung râu care curge exclusiv pe teritoriul acestei țări. Acesta este și și un simbol de căpătâi al mitologiei Greciei Antice. În Antichitate acesta era numit și „râul sacru”, considerat simbol al vieții și al fertilității. De fapt, chiar mitul nașterii acestui râu este strâns legat de zeul Apolo.


Datorită dimensiuni și amplasării sale, râul are un rol deosebit de important atât ca mediu de transport, cât și ca furnizor de energie hidroelectrică și sursă a activităților de irigație. Din aceleași motive, cel mai lung râu din Grecia conferă cadrul ideal pentru dezvoltarea unei biodiversități remarcabile, fiind habitatul natural a nu mai puțin de 33 de specii de pești precum păstrăvul brun, țipar sau anumite specii de rechini de mici dimensiuni.

Pe lângă toate acestea râul șerpuiește prin chei și canioane, fiind destinația ideală pentru cei pasionați de activitățile din aer liber precum drumeții sau chiar rafting. Așadar, dacă vă surâde ideea unei excursii palpitante în mijlocul naturii așa cum rareori o vedem, Creta vă poate oferi o vacanță de vis, mai ales dacă încheiați o asigurare de călătorie pentru a fi sigur de liniștea dumneavoastră.