Breaking News

Clubul – record

Apariția FC Veris ca „marcă înregistrată” este 100% caracteristic nașterii cluburilor de fotbal din Moldova. Un om de business începe printr-o investiție minoră într-un proiect rural, din plăcere, urmând ca să dezvolte clubul pe parcurs, ca pe o afacere, ajungând până în Divizia Națională. Ăsta e scenariul pe scurt. Desfășurătorul și-l face fiecare în parte.

În primăvara anului 2011 un grup de tineri din satul Drăgănești, raionul Sângerei, s-a adresat la omul de afaceri Vladimir Niculăiță cu rugămintea de a crea un club de fotbal, care să participe în campionatul raional. Ca o mică paranteză, Vladimir Niculăiță este absolvent al Colegiului de educație fizică, specialitatea fotbal, avându-l ca profesor pe regretatul antrenor emerit al Moldovei, Efim Papandopol.

Pentru că s-a dorit din start ca toate lucrurile să fie puse la punct, s-a decis ca echipa să aibă o denumire similară cu numele companiei de afaceri patronată de Vladimir Niculăiță, Veris, dar și o emblemă. S-a decis ca emblema clubului să conțină neapărat stema raionului Sângerei – Copacul încoronat (simbolul naturii), dar și drapelul Republicii Moldova, anul fondării și o minge de fotbal. Toate acestea în culori alb-negru, dar și orange. Primele 2 culori – pentru că se asociază cu Juventus Torino (Vladimir Niculăiță este un împătimit al fotbalului italian), iar orange – pentru că la vremea respectivă nu era niciun club din Moldova care să poarte echipament de această culoare. Odată cu promovarea FC Veris în Divizia Națională, emblema clubului a fost modificată, iar culoarea orange a fost înlocuită cu violet – asociere cu partenerul general al FC Veris – Compania Moldcell.

Revenim la primăvara anului 2011. Ajutat pe banca tehnică de Sergiu Hăidău (ex-jucător Zimbru), care va rămâne în istorie ca primul antrenor al echipei Veris, Vladimir Niculăiță și-a făcut debutul ca patron și antrenor în campionatul raionului Sângerei. De remarcat faptul că prin raioanele Moldovei campionatele încep primăvara și se termină toamna. După prima jumătate a turneului Veris era pe locul secund, cu un punct în spatele liderului, dar cu un meci mai puțin disputat și cu un golaveraj năucitor: 84-2.

Încurajat de prieteni, patronul FC Veris decide să înscrie echipa în Divizia B a campionatului Moldovei. A depus toate actele la FMF și a fost acceptat pe criteriu de licențiere, astfel încât Veris a abandonat campionatul raional și a început evoluția în Divizia B, din vara anului 2011, în noul sezon fotbalistic 2011/2012.

26 mai 2011 este ziua în care FC Veris a fost înregistrat oficial în calitate de club de fotbal cu acte în regulă.

FC Veris Sângerei a făcut o campanie de achiziții răsunătoate pentru o echipă de Liga a 3-a valorică. L-a adus pe antrenorul Igor Ursachi, iar odată cu el au fost cooptați foștii internaționali Alexandru Golban și Corneliu Popov. Lor li s-au alăturat Alexandru Tracalov și Alexandru Mereuță – toți 4 fiind pe timpuri discipolii lui Ursachi la Dacia Chișinău. Fostul arbitru de Divizia Națională, Vasile Carp a devenit director sportiv. De la Zimbru a venit fundașul Ion Popușoi, iar de la Gagauziya – fostul jucător al Sheriffului, Iurie Romaniuc. Peste o jumătate de an, în pauza de iarnă, Veris avea să facă cea mai de răsunet achiziție – fostul golgheter al Naționalei Moldovei – Viorel Frunză. Cu o asemenea componență Veris a defilat prin Divizia B, câștigând la pas competiția și adjudecându-și calificarea în Divizia A.

Sezonul 2012/13 a fost unul deosebit pentru FC Veris. Echipa a ajuns până în finala Cupei Moldovei și a devenit campioana Diviziei A, stabilind mai multe recorduri în fotbalul moldovenesc:

  • 17-0 cu Maiak Chirsova – cel mai categoric scor din istorie înregistrat în campionatele Moldovei, primele două divizii valorice.
  • Calificarea în finala Cupei Moldovei din postură de club din liga a doua valorică – premieră absolută pentru Moldova
  • 1288 minute fără gol – noul record national (primele 2 ligi valorice) înregistrat de portarul Verisului, Sergiu Diaconu
  • Veris a încheiat campionatul în Divizia A cu un golaveraj de 103-5, ceea ce înseamnă o diferență de 98 de goluri – record pentru Divizia A a Moldovei.
  • Veris a încasat doar 5 goluri într-un sezon – record pentru primele 2 divizii valorice ale Moldovei.
  • Veris a avut 2 serii incredibile de victorii: una formată din 3 meciuri consecutive câștigate la o diferență de 6 sau mai multe goluri (etapele 9-11: Victoria 6-0, Locomotiva 6-0 și Maiak 7-0) și alta compusă din 4 partide la rând castigate la o diferență de 4 sau mai multe goluri (etapele 19-22: Zimbru 4-0, Edineț 8-0, Tighina 4-0 și SG Suruceni 8-0)

Golgheterul echipei în Divizia A a fost Viorel Frunze, cu 30 de goluri marcate.

Veris a ajuns în Divizia Naţională în postură de finalistă a Cupei Moldovei. De menţionat că formaţia noastră este prima din liga a doua care a jucat finala Cupei, fiind foarte aproape de a câştiga trofeul. Doar loteria penalty-urilor a decis învingătoarea în favoarea lui FC Tiraspol. La primul sezon în Divizia Naţională, Veris a demonstrat că este o forţă în fotbalul moldovenesc. Echipa a terminat sezonul 2013/2014 pe locul 3, cucerind medaliile de bronz cu trei etape înainte de finalul competiţiei.

Veris a debutat pe 3 iulie în Liga Europei, împotriva lui Litex Loveci. Meciul de la Orhei s-a încheiat nedecis, scor 0-0. În returul din Bulgaria, echipa noastră a fost dezavantajată de arbitraj şi a cedat cu 0-3.

Veris are regulat jucători la echipa naţională a Moldovei. Din actualul lot sunt convocaţi Petru Racu, Viorel Frunză, Artiom Gaiduchevici, Sergiu Cojocari, Vladislav Ivanov, Denis Calincov şi Andrei Bugneac.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *