Apariția FC Veris ca „marcă înregistrată” este 100% caracteristic nașterii cluburilor de fotbal din Moldova. Un om de business începe printr-o investiție minoră într-un proiect rural, din plăcere, urmând ca să dezvolte clubul pe parcurs, ca pe o afacere, ajungând până în Divizia Națională. Ăsta e scenariul pe scurt. Desfășurătorul și-l face fiecare în parte.
În primăvara anului 2011 un grup de tineri din satul Drăgănești, raionul Sângerei, s-a adresat la omul de afaceri Vladimir Niculăiță cu rugămintea de a crea un club de fotbal, care să participe în campionatul raional. Ca o mică paranteză, Vladimir Niculăiță este absolvent al Colegiului de educație fizică, specialitatea fotbal, avându-l ca profesor pe regretatul antrenor emerit al Moldovei, Efim Papandopol.
Pentru că s-a dorit din start ca toate lucrurile să fie puse la punct, s-a decis ca echipa să aibă o denumire similară cu numele companiei de afaceri patronată de Vladimir Niculăiță, Veris, dar și o emblemă. S-a decis ca emblema clubului să conțină neapărat stema raionului Sângerei – Copacul încoronat (simbolul naturii), dar și drapelul Republicii Moldova, anul fondării și o minge de fotbal. Toate acestea în culori alb-negru, dar și orange. Primele 2 culori – pentru că se asociază cu Juventus Torino (Vladimir Niculăiță este un împătimit al fotbalului italian), iar orange – pentru că la vremea respectivă nu era niciun club din Moldova care să poarte echipament de această culoare. Odată cu promovarea FC Veris în Divizia Națională, emblema clubului a fost modificată, iar culoarea orange a fost înlocuită cu violet – asociere cu partenerul general al FC Veris – Compania Moldcell.
Revenim la primăvara anului 2011. Ajutat pe banca tehnică de Sergiu Hăidău (ex-jucător Zimbru), care va rămâne în istorie ca primul antrenor al echipei Veris, Vladimir Niculăiță și-a făcut debutul ca patron și antrenor în campionatul raionului Sângerei. De remarcat faptul că prin raioanele Moldovei campionatele încep primăvara și se termină toamna. După prima jumătate a turneului Veris era pe locul secund, cu un punct în spatele liderului, dar cu un meci mai puțin disputat și cu un golaveraj năucitor: 84-2.
Încurajat de prieteni, patronul FC Veris decide să înscrie echipa în Divizia B a campionatului Moldovei. A depus toate actele la FMF și a fost acceptat pe criteriu de licențiere, astfel încât Veris a abandonat campionatul raional și a început evoluția în Divizia B, din vara anului 2011, în noul sezon fotbalistic 2011/2012.
26 mai 2011 este ziua în care FC Veris a fost înregistrat oficial în calitate de club de fotbal cu acte în regulă.
FC Veris Sângerei a făcut o campanie de achiziții răsunătoate pentru o echipă de Liga a 3-a valorică. L-a adus pe antrenorul Igor Ursachi, iar odată cu el au fost cooptați foștii internaționali Alexandru Golban și Corneliu Popov. Lor li s-au alăturat Alexandru Tracalov și Alexandru Mereuță – toți 4 fiind pe timpuri discipolii lui Ursachi la Dacia Chișinău. Fostul arbitru de Divizia Națională, Vasile Carp a devenit director sportiv. De la Zimbru a venit fundașul Ion Popușoi, iar de la Gagauziya – fostul jucător al Sheriffului, Iurie Romaniuc. Peste o jumătate de an, în pauza de iarnă, Veris avea să facă cea mai de răsunet achiziție – fostul golgheter al Naționalei Moldovei – Viorel Frunză. Cu o asemenea componență Veris a defilat prin Divizia B, câștigând la pas competiția și adjudecându-și calificarea în Divizia A.
Sezonul 2012/13 a fost unul deosebit pentru FC Veris. Echipa a ajuns până în finala Cupei Moldovei și a devenit campioana Diviziei A, stabilind mai multe recorduri în fotbalul moldovenesc:
- 17-0 cu Maiak Chirsova – cel mai categoric scor din istorie înregistrat în campionatele Moldovei, primele două divizii valorice.
- Calificarea în finala Cupei Moldovei din postură de club din liga a doua valorică – premieră absolută pentru Moldova
- 1288 minute fără gol – noul record national (primele 2 ligi valorice) înregistrat de portarul Verisului, Sergiu Diaconu
- Veris a încheiat campionatul în Divizia A cu un golaveraj de 103-5, ceea ce înseamnă o diferență de 98 de goluri – record pentru Divizia A a Moldovei.
- Veris a încasat doar 5 goluri într-un sezon – record pentru primele 2 divizii valorice ale Moldovei.
- Veris a avut 2 serii incredibile de victorii: una formată din 3 meciuri consecutive câștigate la o diferență de 6 sau mai multe goluri (etapele 9-11: Victoria 6-0, Locomotiva 6-0 și Maiak 7-0) și alta compusă din 4 partide la rând castigate la o diferență de 4 sau mai multe goluri (etapele 19-22: Zimbru 4-0, Edineț 8-0, Tighina 4-0 și SG Suruceni 8-0)
Golgheterul echipei în Divizia A a fost Viorel Frunze, cu 30 de goluri marcate.
Veris a ajuns în Divizia Naţională în postură de finalistă a Cupei Moldovei. De menţionat că formaţia noastră este prima din liga a doua care a jucat finala Cupei, fiind foarte aproape de a câştiga trofeul. Doar loteria penalty-urilor a decis învingătoarea în favoarea lui FC Tiraspol. La primul sezon în Divizia Naţională, Veris a demonstrat că este o forţă în fotbalul moldovenesc. Echipa a terminat sezonul 2013/2014 pe locul 3, cucerind medaliile de bronz cu trei etape înainte de finalul competiţiei.
Veris a debutat pe 3 iulie în Liga Europei, împotriva lui Litex Loveci. Meciul de la Orhei s-a încheiat nedecis, scor 0-0. În returul din Bulgaria, echipa noastră a fost dezavantajată de arbitraj şi a cedat cu 0-3.
Veris are regulat jucători la echipa naţională a Moldovei. Din actualul lot sunt convocaţi Petru Racu, Viorel Frunză, Artiom Gaiduchevici, Sergiu Cojocari, Vladislav Ivanov, Denis Calincov şi Andrei Bugneac.